Φύλλα Γεμιστά από την Τέλενδο
Δυσκολία
3/10
Μοιράσου το

Νταϊάνα Κόχυλα
Τη συνταγή αυτή θα τη βρείτε στο βιβλίο AegeanCuisine

Υλικά

  • ½ φλιτζ. εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο όσο χρειάζεται
  • 4 μεγάλα κρεμμύδια ή τριμμένα ή ψιλοκομμένα
  • 2/ 3 φλιτζ. ρύζι
  • 2 κ.σ. πελτέ ντομάτας
  • 500 γρ. ανάμεικτο χοιρινό και μοσχαρίσιο κιμά
  • Αλάτι και πιπέρι, όσο θέλουμε
  • 60-70 αμπελόφυλλα*
  • 3 μεγάλες, σφιχτές, ώριμες ντομάτες, καθαρισμένες από τον πυρήνα και κομμένες σε λεπτές ροδέλες
 
* Εάν χρησιμοποιούμε ντόπια λιαστά αμπελόφυλλα Τελένδου ή Καλύμνου, τα βάζουμε σε μια λεκάνη με νερό και τα μουλιάζουμε μέχρι να μαλακώσουν αρκετά ώστε να τυλίγονται, για 10 λεπτά περίπου. Μπορούμε επίσης να χρησιμοποιήσουμε φρέσκα, κατεψυγμένα ή σε άλμη, τα οποία χρειάζονται να ξεπλυθούν, να ζεματιστούν και να στραγγιστούν.
Εκτέλεση

 

  • Ζεσταίνουμε 3 κουταλιές ελαιόλαδο σε ένα μεγάλο, βαρύ τηγάνι και σοτάρουμε τα κρεμμύδια μέχρι να μαλακώσουν.
  • Προσθέτουμε το ρύζι και αναμειγνύουμε καλά.
  • Σε μια μεγάλη λεκάνη, ανακατεύουμε καλά το μείγμα κρεμμυδιού-ρυζιού, τον κιμά, τον πελτέ ντομάτας, αλάτι και πιπέρι.
  • Λαδώνουμε ελαφρά μια μεγάλη, φαρδιά κατσαρόλα.
  • Βάζουμε σειρές από αμπελόφυλλα με τα νεύρα προς τα πάνω σε μια επιφάνεια εργασίας.
  • Κόβουμε την άκρη του μίσχου.
  • Βάζουμε ένα φουσκωτό κουταλάκι γέμιση στο κέντρο κάθε φύλλου και διπλώνουμε τις άκρες για να φτιάξουμε ένα πεντάγωνο.
  • Τοποθετούμε κολλητά το ένα στο άλλο, με την ανοιχτή μεριά προς τα κάτω, μέσα στην κατσαρόλα.
  • Μόλις ολοκληρωθεί η στρώση, τοποθετούμε μια στρώση από φέτες ντομάτας από πάνω.
  • Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία με τα υπόλοιπα φύλλα, γέμιση και ντομάτες για μια δεύτερη σειρά από στρώσεις και εάν περισσεύουν και για μια τρίτη.
  • Ρίχνουμε το ελαιόλαδο και αρκετό νερό, για να καλύψει τα 2/3 του περιεχομένου της κατσαρόλας. Βάζουμε ένα πιάτο από πάνω για να μην ξεδιπλωθούν τα φύλλα.
  • Σκεπάζουμε την κατσαρόλα και βάζουμε να πάρει βράση σε μέτρια φωτιά.
  • Κατεβάζουμε τη φωτιά ώστε να σιγοβράζει και μαγειρεύουμε μέχρι να γίνει το ρύζι και το κρέας και να είναι τρυφερό, για 45 λεπτά.
  • Βγάζουμε από τη φωτιά, αφήνουμε να κρυώσουν λίγο και σερβίρουμε.

 

 

Οι γιρλάντες από ξερά αμπελόφυλλα που κρέμονται στα μπακάλικα της Καλύμνου και στην γειτονική τελενδο, είναι μια ντόπια επεξεργασία διατήρησης των φύλλων που είναι μοναδική στα νησιά αυτά. τα ξερά φύλλα μουλιάζουν για να μαλακώσουν και χρησιμοποιούνται για ντολμάδες που δεν έχουν κυλινδρικό σχήμα αλλά είναι σαν πεντάγωνα ή τρίγωνα.

 

comments powered by Disqus
Επιμελητήριο Κυκλάδων Επιμελητήριο Δωδεκανήσου
Copyright © 2024 Aegean Cuisine.
Βρείτε μας και εδώ