Συνταγή: Δειπνητής, deipnitis@enet.gr Πηγή: Εφημερίδα «Σαββατιάτικη Ελευθεροτυπία», 19 Ιουνίου 2010
Υλικά
Φάβα Σαντορίνης
Κρεμμύδι
Κάπαρη
Λεμόνι
Εκτέλεση
Σε μία κατσαρόλα βάζουμε 4 μέρη νερό, 1 μέρος φάβα, αλάτι, πιπέρι κι ένα ολόκληρο κρεμμύδι καθαρισμένο.
Αφού η φάβα πάρει βράση, την ξαφρίζουμε μερικές φορές και χαμηλώνουμε τη φωτιά, ώστε το φαγητό να σιγοβράσει για περίπου 30 με 45 λεπτά, ανακατεύοντας συχνά.
Προσθέτουμε νερό, αν χρειαστεί.
Οσο περνάει η ώρα βλέπουμε ότι η φάβα γίνεται ένας πηχτός χυλός.
Είναι πλέον έτοιμη για σερβίρισμα.
Σερβίρεται σε βαθύ πιάτο, όπου προσθέτουμε λάδι και ανακατεύουμε.
Γαρνίρεται με ωμό κρεμμύδι, κάπαρη και λεμόνι.
Αν θέλουμε να φτιάξουμε φάβα παντρεμένη τσιγαρίζουμε σε λίγο λάδι ένα κρεμμύδι κομμένο σε ροδέλες.
Οταν τσιγαριστεί ρίχνουμε τη μαγειρεμένη φάβα.
Αλατοπιπερώνουμε και ανακατεύουμε συνέχεια, μέχρι η φάβα να τραβήξει το λάδι.