Μοιράσου το


Σε όλα τα κατοικημένα νησιά του Ν. Αιγαίου υπάρχουν ελιές γιατί είναι απόλυτα συνδεδεμένες με την επιβίωση των ανθρώπων. Αλλά ορισμένα νησιά παράγουν είτε αρκετές ποσότητες ελαιολάδου είτε ασυνήθιστες ντόπιες ελιές ώστε δικαιολογείται ιδιαίτερη αναφορά σε αυτά.

Η Ρόδος είναι το πρώτο νησί στην παραγωγή ελαιολάδου στο Νότιο Αιγαίο καθώς διαθέτει οργανωμένη καλλιέργεια, παραγωγή και εμφιάλωση. Η μεγαλύτερη ποσότητα του ροδίτικου ελαιολάδου προέρχεται από την Κορωνέικη ποικιλία. Η Νάξος παράγει επίσης μεγάλη ποσότητα ελαιολάδου, αλλά ελάχιστο κυκλοφορεί στο εμπόριο. Και η Σύρος έχει μια καινούρια βιομηχανία ελαιολάδου, και το πρώτο ελαιοτριβείο ιδρύθηκε πριν λίγα χρόνια. Η μικροσκοπική Αντίπαρος παράγει εξαιρετικό ελαιόλαδο, που προέρχεται από την Κορωνέικη ποικιλία, και εμφιαλώνεται από λίγες οικοτεχνίες ή βιοτεχνίες.

Η πιο χαρακτηριστική ελιά του Νοτίου Αιγαίου είναι πιθανότατα η θρούμπα. Στη Νάξο, αφήνουν τις ελιές να ωριμάσουν πάνω στα δέντρα. Τις μαζεύουν όταν αρχίσουν να πέφτουν στο έδαφος. Είναι τόσο γλυκές και μαλακές που δεν χρειάζονται καθόλου αλάτι αλλά τρώγονται όπως είναι. Και στην Ρόδο οι θρούμπες είναι τοπική σπεσιαλιτέ, αλλά ονομάζονται ζούπες, και υποβάλλονται σε επεξεργασία με αλάτι και κατόπιν αρωματίζονται με θρούμπι και σχίνο.

Στη Ρόδο, επίσης, φτιάχνουν τις νεραντζάτες, με άρωμα νεραντζιού, που γίνονται από πράσινες πρώιμες ελιές, ώριμες μαύρες, και σχιστές πράσινες ελιές, στις οποίες βάζουν μπούκοβο και άγριο μάραθο.

Στη Σύρο, οι πρώιμες ελιές αρωματίζονται επίσης με μάραθο.

Άλλο νησί που φημίζεται για την ποιότητα και τη νοστιμιά των ελιών του είναι οι Λειψοί, οι οποίοι παράγουν σε μικρές ποσότητες βέβαια, πράσινες αλλά και μαύρες ελιές, όπως επίσης και εξαιρετικό ελαιόλαδο.

comments powered by Disqus
Επιμελητήριο Κυκλάδων Επιμελητήριο Δωδεκανήσου
Copyright © 2024 Aegean Cuisine.
Βρείτε μας και εδώ