Χταπόδι με Κριθαράκι
Δυσκολία
3/10
Μοιράσου το

Συνταγή: Άννα Γαλάνη
Από το Άρθρο της Νίκης Μηταρέα «Πάρος – Στην Καρδιά των Κυκλάδων», Στήλη «Πατριδογνωσία – Η Γαστρονομική Γεωγραφία της Ελλάδας»
Πηγή: Περιοδικό “Cook Book”, Εφημερίδα «Έθνος της Κυριακής», Τεύχος 14, Αύγουστος 2009

Υλικά

  • 1 κιλό χταπόδι
  • 500 γρ. κριθαράκι
  • 1 κρεμμύδι ξερό ψιλοκομμένο
  • 1 πράσο ψιλοκομμένο
  • ½ ποτήρι νερού ελαιόλαδο
  • 1 ποτηράκι κρασί λευκό
  • 1 ξυλαράκι κανέλας
  • 1 πρέζα μπαχάρι
  • 1 πρέζα μπούκοβο
  • 1 κουτ. γλυκού ζάχαρη
  • 4 ντομάτες ώριμες μέτριες ξεφλουδισμένες και ψιλοκομμένες
  • 1 κουτ. σούπας πελτέ ντομάτας
  • Πιπέρι φρεσκοτριμμένο
  • Αλάτι (αν χρειαστεί)
Εκτέλεση

 

  • Αχνίζουμε το χταπόδι μέχρι να βγάλει το νερό του και να μαλακώσει.
  • Το βγάζουμε και το κόβουμε σε μπουκιές.
  • Σουρώνουμε το ζουμί και το κρατάμε.
  • Σοτάρουμε το κρεμμύδι και το πράσο με το ελαιόλαδο για 2 λεπτά και προσθέτουμε το χταπόδι και τα μπαχαρικά.
  • Σβήνουμε με το κρασί και προσθέτουμε το ζουμί τους.
  • Ρίχνουμε τις ντομάτες, τη ζάχαρη, τον πελτέ και 1 ποτήρι νερό και σιγοβράζουμε για 15 λεπτά.
  • Μόλις βράσει το χταπόδι, το βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα και προσθέτουμε 3 ποτήρια νερό.
  • Μόλις βράσει, ρίχνουμε το κριθαράκι.
  • Όταν μελώσει, ξαναβάζουμε το χταπόδι, ανακατεύουμε και αποσύρουμε από τη φωτιά.
  • Πασπαλίζουμε με πιπέρι.

 



comments powered by Disqus
Επιμελητήριο Κυκλάδων Επιμελητήριο Δωδεκανήσου
Copyright © 2024 Aegean Cuisine.
Βρείτε μας και εδώ