Μοιράσου το


Η μανούρα φτιάχνεται από ολόπαχο γάλα (πρόβειο ή/και κατσικίσιο) το οποίο πήζει και το τυρόπηγμά του τοποθετείται σε καλαθάκια (τυροβόλι) για να στραγγίσει.

Η φρέσκια μανούρα ονομάζεται χλωρομανούρα, είναι μαλακή και τρώγεται σκέτη, με ζάχαρη και μέλι ενώ αποτελεί το βασικό συστατικό της παραδοσιακής μελόπιτας.

Το τυρί που περισσεύει αλατίζεται προκειμένου να διατηρηθεί και σκληραίνει καθώς ωριμάζει. Στην τοπική κουζίνα καταναλώνεται συχνά τριμμένο πάνω σε ζυμαρικά.

Η πιο ιδιαίτερη παραλλαγή, όμως, του τυριού είναι η γυλωμένη μανούρα ή γυλομένο – ένα είδος αποξηραμένου κρασοτυριού, ωριμασμένου μέσα σε οινολάσπη, γεγονός που του επιτρέπει να διατηρηθεί περισσότερο. Το όνομα του το οφείλει στη γύλη (οινολάσπη από λιαστό κρασί, που μένει στο πάτο του βαρελιού μετά τη ζύμωση) και αποδίδει στο τυρί ένα ξεχωριστό άρωμα.

Η επεξεργασία αυτή προσδίδει στο τυρί ένα εξωτερικό, βαθύ πορφυρό περίβλημα, ενώ το εσωτερικό του είναι σκούρο, σχεδόν λασπώδες με πολύ ιδιαίτερο άρωμα και πικάντικη γεύση που αποτελεί θαυμάσιο μεζέ, ιδίως για ρακή ή ούζο. Οι ντόπιοι το χρησιμοποιούν συνήθως για τρίψιμο και είναι εξαιρετικό πάνω από φρέσκα αχνιστά Ζυμαρικά με λίγο ελαιόλαδο και πιπέρι.

comments powered by Disqus
Επιμελητήριο Κυκλάδων Επιμελητήριο Δωδεκανήσου
Copyright © 2024 Aegean Cuisine.
Βρείτε μας και εδώ