Μοιράσου το


Ένα σκληρό, κίτρινο, αψύ τυρί, στην ουσία σαν το κεφαλοτύρι, που φτιάχνεται από πρόβειο, κατσικίσιο και αγελαδινό γάλα και πήζει με πυτιά.

Αφού πήξει, η μάζα του συνδυασμένου γάλακτος και της πυτιάς κόβεται σε κομμάτια που αφήνονται να στραγγίσουν σε καλούπια (συνήθως από καλάθια), από τα οποία παίρνουν και το τελικό τους σχήμα.

Όταν το τυρί έχει στραγγίσει επαρκώς και έχει αποκτήσει συνοχή, βυθίζεται πάλι σε τυρόγαλο, αλείφεται με αλάτι και αφήνεται να ωριμάσει (έξω από τα καλάθια) για τουλάχιστον 60 ημέρες.

Στη Σίκινο, το γάλα αμέσως μετά το άρμεγμα στραγγίζεται και εμπλουτίζεται με ορρό (τσίρο) από γάλα που είχε χρησιμοποιηθεί για την παρασκευή μυζήθρας.

Το αρσενικό είναι ιδιαίτερο τυρί, που είναι δημοφιλές τόσο για επιτραπέζια χρήση (ωμό ή τριμμένο), αλλά και σαν σαγανάκι και συστατικό σε πίτες.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
comments powered by Disqus
Επιμελητήριο Κυκλάδων Επιμελητήριο Δωδεκανήσου
Copyright © 2024 Aegean Cuisine.
Βρείτε μας και εδώ