Αποκριάτικες Τούρτες Ποταμιάς Νάξου
Δυσκολία
3/10
Μοιράσου το

Γεώργιος Νικ. Μαϊτος, Νάξος

Υλικά

  • 1 κιλό αλεύρι
  • 4-5 αυγά σπιτικά
  • 1 ποτήρι φυσικού πορτοκαλιού
  • 1 φλιτζάνι ελαιόλαδου
  • 1 ποτήρι του κρασιού ρακί

Ύλικά γέμισης:
500 γρ. μυζήθρα φρέσκια Νάξου
2-4 αυγά
Κανέλα
Γαρίφαλο
Λίγη ζάχαρη ή ζαχαρίνη για τους διαβητικούς
Λάδι
Μέλι
Καρύδια

Εκτέλεση

 

  • Για την ζύμη ανακατεύουμε όλα τα υλικά σε ένα μπολ μέχρι να γίνει σφιχτό.
  • Ύστερα το ανοίγουμε με το μπλάστρι σε πολύ ψιλά τετράγωνα φύλλα. 
  • Για την γέμιση ομοίως τοποθετούμε όλα τα υλικά σ’ ένα μπολ και ανακατεύουμε μέχρι να αναμειχθούν τα υλικά μεταξύ τους αρκετά καλά.
  • Μόλις ετοιμάσουμε την γέμιση την τοποθετούμε στα τετράγωνα φύλλα ζύμης και τα κλείνουμε διαγωνίως με την βοήθεια ενός πιρουνιού ώστε να σχηματιστεί ένα ισόπλευρο τρίγωνο.

 

 

  • Το τηγάνισμα γίνετε ως εξής:
  • Μόλις ζεσταθεί το λάδι χαμηλώνουμε την δύναμη της φωτιάς ώστε να τηγανίζονται ομοιόμορφα οι τούρτες περιστρέφοντας συνεχώς μην καούν.
  • Μόλις ροδίσουν τις τοποθετούμε σε απορροφητικό χαρτί να ρουφίξει το λάδι.
  • Στο τελικό στάδιο τοποθετούμε τις τούρτες στην πιατέλα και τις περιχύνουμε με θυμαρίσιο μέλι και λίγο κανέλα.

 

Τα ήθη & έθιμα, τα δημιουργήματα του λόγου, η λαϊκή τέχνη η τοπικη κουζίνα & γενικά οι κατά παράδοση εκδηλώσεις του λαού συνθέτοντας τα όλα έχουμε την λαογραφία του κάθε τόπου. Λόγω της μεγάλης ιστορίας του νησιού, η Νάξος έχει μια πλούσια λαογραφία γεμάτη ήθη-έθιμα, παραδόσεις, δημοτικά τραγούδια, μουσική, χοροί, εορταστικές εκδηλώσεις. Ένα διαδεδομένο έθιμο στα χωριά (Ποταμιά) της Νάξου κατά την περίοδο του τριωδίου ήταν οι κορδελάτοι όπου την Καθαρά Δευτέρα πολλοί νεαροί, στολισμένοι με κορδέλες διάφορων χρωμάτων & με φλουριά γυρνούσαν από χωριό σε χωριό. Αυτοί συνοδεύονταν με τα τοπικά μουσικά όργανα (τσαμπούνα και ντουμπάκι) & τραγουδούσαν για την έξοδο από την αποκριά & την είσοδο στην Σαρακοστή (με ελιές & με κρομμύδια, ένας στοίχος του τραγουδιού). Οι νοικοκυρές έφτιαχναν τις τούρτες για να γλυκάνουν τους κορδελάτους μετά από το φαγοπότι στην κεντρική πλατεία του χωριού. Στις μέρες μας το γλύκισμα αυτό το χρησιμοποιούμε για το “κέρασμα” μετά τον καφέ στο σπίτι ή μετά από ένα καλό φαγοπότι.

comments powered by Disqus
Επιμελητήριο Κυκλάδων Επιμελητήριο Δωδεκανήσου
Copyright © 2024 Aegean Cuisine.
Βρείτε μας και εδώ