Η κουζίνα του Αιγαίου είναι γεμάτη αυθεντικότητα. Πολύπλοκη, αλλά ξεκάθαρη, με εντάσεις αλλά χωρίς εξάρσεις, με το στίγμα της ελληνικότητας, αλλά, όπως και κάθε θαλασσινή κουζίνα, εμπλουτισμένη με κοσμοπολίτικα στοιχεία. Είναι κουζίνα ζωντανή και σπαρταριστή, με βαθιές ρίζες στην κουλτούρα και στον σπουδαίο πολιτισμό του τόπου, χωρίς ωστόσο να μένει στάσιμη, επιτρέποντας, αυστηρά επιλεκτικά, σε εξωγενείς επιρροές να την εξελίσσουν.
Βασίζεται σε μια κεντρική ραχοκοκαλιά που συντίθεται από φρέσκα κι ασύγκριτης νοστιμιάς, πελαγίσια θαλασσινά, ντόπια κρεατικά από εκλεκτές ράτσες και λαχανικά από μοναδικές ποικιλίες, εύγευστα, άνυδρα και μπολιασμένα με άφθονο ήλιο.
Το ωραιότερο όμως από όλα, είναι πως στο κάθε νησί, η κουζίνα διαφοροποιείται τόσο ώστε να προκαλεί έκπληξη αυτή η ετερογενής προσέγγιση μιας παρόμοιας γαστρονομικής κουλτούρας. Γεύσεις με το ίδιο DNA, αλλά τόσο μοναδικές και ξεχωριστές. Ο λόγος? Τα σπάνια προϊόντα που καλλιεργούν οι προκομμένοι παραγωγοί, που τυποποιούν με φροντίδα οι μικρές βιοτεχνίες, που μαγειρεύουν με συνείδηση οι παραδοσιακοί και οι μοντέρνοι μάγειρες σε καφενέδες, ταβέρνες κι εστιατόρια.
Η κουζίνα του Αιγαίου προσφέρει απλόχερα, γεύσεις με Ονομασία Προέλευσης (ΠΟΠ), που ανυπομονούν να τις ανακαλύψετε. Τοματάκι και φάβα Σαντορίνης, πατάτες Νάξου, γραβιέρα Σαν Μιχάλη Σύρου, κοπανιστή Μυκόνου, κρασί Μονεμβασιά Πάρου και Ασύρτικο Σαντορίνης, όλες τους αληθινές εμπειρίες, που αξίζει να μεταδοθούν από ….στόμα σε στόμα. Κι είναι πολλές ακόμα οι σπάνιες νοστιμιές που σας προκαλούν να τις εξερευνήσετε: αγκιναράκι Τήνου, βολάκι Άνδρου και πελτέ Μήλου, αγριοκάτσικα Σχοινούσας και Κουφονησίων, αμυγδαλωτά Κύθνου, βραστό τυρί Ανάφης, σκωτύρι Ίου και τυρί ξινό Κέας και Κιμώλου. Πρώτες ύλες αυτής της κουζίνας είναι τα θυμαρίσια μέλια Σερίφου και Σικίνου, η γυλωμένη μανούρα Σίφνου, τ’ αγριοβότανα Φολεγάνδρου κι Ηρακλειάς, το ρακόμελο Αμοργού, τα λιαστά χταπόδια Αντιπάρου κι η αξιαλομυζήθρα Δονούσας. Συστατικά με ισχυρό ταμπεραμέντο, μετατρέπονται σε πιάτα που αποτυπώνονται ανεξίτηλα στη γευστική μνήμη. Μερικά από τα ωραιότερα σουβενίρ του τόπου μας θα είναι οι γευστικές σας αναμνήσεις, που δεν ξεχνιούνται εύκολα: αφράτες φρουτάλιες, μόστρες θεσπέσιες, φοβερά κρεατικά στη γάστρα, γούνες και ψάρια σαβόρο, λεπτοϋφασμένα αρμυρά πιτάκια και γλυκάλμυρες τυρόπιτες, ανεπανάληπτα αμυγδαλωτά και μελάτα παστέλια. Τι θα λέγατε λοιπόν για μια εμπειρία υψηλής γαστρονομίας τόσο κοντά στο επίπεδο της θάλασσας;